Design your hero

Freespace is een week waarin iedere Communication & Multimedia Design student uit het eerste en tweede jaar een project mag kiezen. Aan dit project wordt vervolgens individueel of in een team gedurende een week gewerkt met als doel om op vrijdag een ontwerp, product of ander resultaat te kunnen tonen.

In mijn eerste jaar heb ik voor de volgende opdracht gekozen;

In ieder van ons schuilt een held. Maar wat maakt jou een held? En hoe laat je deze innerlijke held ontwaken?

Heldendom zit niet alleen in grootse gebaren maar ook in kleine dingen. Het zit in de keuzes die je dagelijks maakt die bepalen hoe heldhaftig je bent.

Bij CMD ontwikkel je eigenschappen die een goede voedingsbodem zijn voor je innerlijke held: je kunt out-of-the box denken, je bent empathisch, gericht op anderen, creatief. Dit zijn eigenschappen zijn die kenmerkend zijn voor mensen die wél actie ondernemen terwijl de rest hulpeloos toekijkt.

In dit freespaceproject gaan we experimenteel en open te werk. We gaan samen een of meerdere sociale experimenten ontwerpen en uitvoeren. Hoe? Dat bepalen we samen.

Wil jij anderen inspireren en aanzetten tot actie, doe dan mee!

Het proces

Na de kickoff bleek al vrij snel dat er een groot gevormd zou worden met iedereen die gekozen had voor deze opdracht, de reden hiervoor was dat er een wens was voor een groot interactief project en hierbij was door de korte tijd een groot team nodig.

Na alle teamleden te zijn langsgegaan ontstonden eisen die gesteld gingen worden aan de installatie, zo was er de wens om met blacklight te werken, om een heel lokaal te gebruiken, om mensen uit te dagen en om een abstract beeld te creëren. Op basis hiervan onstond het concept.

img-20150127-wa0007

Een deel van het team aan het werk

Het concept

Door gebruik te willen maken van de ruimte zouden er 4 wanden beschikbaar komen, 3 hiervan werden gebruikt voor de installatie en 1 voor het tentoonstellen van Communication & Multimedia design studenten, maar ook voor de techniek.

De 3 wanden worden vervolgens met elkaar verbonden door de gebruiker wanneer hij zijn held ontwerpt door van iedere wand iets van zichzelf achter te laten.

De eerste wand bestond uit allerlei helden die voortkwamen uit fascinaties van de teamleden, de tweede wand bestond uit competenties waarvan werd gevonden dat deze passen bij CMD studenten. En er was een wand waar zelf op geschreven kon worden waarom jij als gebruiker een held was.

De overgebleven ruimte zou plaats geven aan de blacklight en sokkels waar door middel van schermen projecten van CMDers te zien zouden zijn.

Daarnaast werd besloten om door het plafond te bekleden het licht optimaal te benutten en een sfeer te creëren die passend was bij de installatie.

Een sfeer impressie

screen-shot-2016-10-29-at-19-01-31