#Souvenirhuisje

Written by

‘Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse prullen.’ Aldus Erik Kessels.

Om deze reden is Erik Kessels naar onder andere Avans Breda gekomen om een kleine groep Communicatie en Multimedia Design studenten de kans te geven een nieuwe souvenir te ontwikkelen.

Samen met Suzanne Jacobs heb ik een souvenir ontworpen voor het souvenir huisje dat tot 18 december 2016 langs alle UNESCO erfgoederen in Nederland zal reizen.

Het resultaat

af_souvenirhuisje_binnen_overzicht_03

Binnenkant souvenirhuisje door KesselsKramer.

 

Rietveld Slippers

screen-shot-2016-10-30-at-11-25-04

Productschets

Op basis van de schetsen zijn diverse materialen getest zoals t-shirt stof en hout soorten, hierdoor kon voor het eindproduct voor het juiste materiaal worden gekozen.

 

af_souvenirhuisje_rietveldschroderhuis_fotograaf_bertteunissen_03

Eindproduct

Rietveld Slippers ontworpen door mijzelf en Suzanne Jacobs, de slippers zijn geïnspireerd op De Stijl en de Rietveld Stoel. Het idee achter deze slippers is dat het net als het huis en de stoel een fraai object is om naar te kijken, maar dat deze zeer oncomfortabel is voor langere tijd.

Ook geeft het een knipoog naar onze eerste inspiratiebron, de bezoekers van het Rietveld Schröderhuis moeten bij bezoek namelijk bescherming dragen om hun schoenen dit vonden wij zeer opmerkelijk waardoor dit het begin vormde van de brainstorms.

 

Wadden Sea Originals

screen-shot-2016-10-30-at-11-24-13

Productschets

Tijdens de brainstorm fase werden grappen gemaakt over het feit dat de meeste souvenirs werden weggegooid, maar ook over dat toeristen op ieder erfgoed het voor elkaar krijgen om afval te laten slingeren.

Dit was voor mij reden om de vraag te stellen ‘Maar wat gebeurd er wanneer je afval gaat verkopen?’ dit principe bleef zeer interessant en Erik Kessels kon zich hier ook geheel in vinden, waardoor dit de inspiratie zou gaan vormen voor de souvenir.

af_souvenirhuisje_waddenzee_fotograaf_bertteunissen_02

Eindproduct

WaddenSea Originals ontworpen door mijzelf en Suzanne Jacobs, de souvenir is gebaseerd op het beeld van de tourist die zijn afval laat slingeren. Juist bij een werelderfgoed zou dit natuurlijk niet moeten, dit vormde dan ook de inspiratie voor een souvenir die bezoekers hierop zal wijzen.

De souvenir is ontwikkeld met het idee dat deze door de bezoeker thuis of zelfs bij de eerst volgende prullenbak weggegooid kan worden, op deze manier willen we hen prikkelen beter na te denken voordat iets op het strand beland met alle gevolgen van dien.

Daarnaast geeft de souvenir een knipoog naar de oude welbekende souvenirs, welke uiteindelijk ook weggegooid zullen worden door de bezoeker.

 

 

Officiële berichten:

http://www.kesselskramer.com/communication/projects/souvenir 

http://werelderfgoed.nl/nieuws/persbericht

http://werelderfgoed.nl/nieuws/actuele-tourschema-souvenir-huisje

https://www.unesco.nl/artikel/tournee-van-souvenirs-langs-nederlands-werelderfgoed

 

Nieuwsberichten:

http://www.ad.nl/dossier-dordrecht/bijzondere-souvenirs-naar-kinderdijk~a519aeb9/

http://www.avans.nl/over-avans/nieuws-en-pers/nieuwsberichten/detail/2016/08/20-nieuwe-souvenirs-voor-werelderfgoed-nederland

http://www.ringbiennale.nl/nieuws/kessels-souvenirhuisje-op-de-ringbi%C3%ABnnale

http://www.rotterdam.nl/souvenirhuisje

https://erfgoedstem.nl/20-creatieve-werelderfgoed-souvenirs/

http://rijkewaddenzee.nl/nieuws/nieuwe-souvenirs-over-werelderfgoed-waddenzee/

https://twitter.com/hashtag/SouvenirHuisje?src=hash

 

Foto’s in dit artikel zijn door Fotograaf Bert Teunissen.